Nieuwsbrief diaT1op 2 juni 2020

Laatst ge├╝pdate op 04/06/2020

diaT1oppers

Beste diaT1oppers,

“Long time no see…” klinkt best wat knullig in deze tijden van lockdown en Corona maatregelen. Ondertussen weten we al wel dat we geduldig zullen moeten zijn vooraleer we mekaar terug eens kunnen omhelzen bij een start of een finish van een event.

Dringend tijd om wat meer te vertellen hoe we de rest van het educatief jaar van diaT1op zien qua organisatie.

Het afsluitende eind-event in Houffalize

In de komende periode is het heel moeilijk om grote events te organiseren, met veel volk op een kleine oppervlakte. Daarom hebben we vanuit diaT1op besloten om het event in Houffalize NIET te laten doorgaan. We zullen wel een alternatief LOKAAL EVENT organiseren, aangepast aan de op dat moment heersende omstandigheden en veiligheidsvoorschriften.

 Dat alternatief event zal doorgaan op zaterdag 19 september 2020. SAVE THAT DATE ! 

Natuurlijk vinden wij het spijtig dat Houffalize niet kan doorgaan, maar onze gezondheid is onze allerhoogste goed, en we willen geen risico nemen. We houden jullie zeker op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Educatieve sessies

Ons jaarprogramma bestaat uit een mix van theorie ( 4 educatieve sessies ) en praktijk  (trainingsmomenten ). Bij het sporten willen we zoveel mogelijk van die theorie naar de praktijk vertalen.  Ook hier dringen zich een aantal aanpassing zich op.

We zullen de volgende educatieve sessies online houden. Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord : Zoom of Facebook live, Google Meet of Microsoft Teams, Webex of Skype: allemaal brengen ze de inhoud van een presentatie via de computer bij u thuis. Veilig en comfortabel.
Het is vrij eenvoudig om vragen te stellen via een chat, en die kunnen dan direct doorgegeven worden aan de experten, die voor antwoorden zullen zorgen.

Educatieve sessie 3 : voeding aanpassen bij sporten met type 1 diabetes.
Na sessie 2 ( insuline aanpassen ) werken we hier rond de aanpassing van voeding voor, tijdens en na het sporten.
Datum: dinsdag 16 juni 2020 om 19u30. 
 

Educatieve sessie 4 : Lessons learned
traditiegetrouw bespreken we tijdens deze sessie een aantal casussen van diaT1oppers, om te zien hoe we alle opgedane kennis van vorige sessies kunnen gebruiken om een gepaste oplossing te vinden. Zie je soms onverklaarbare waarden in je glycemie-curves? Stuur deze door naar diabeteseducatoren@uzleuven.be met vermelding van 'diaT1op'. Indien mogelijk bespreken we ze samen tijdens een volgende online sessie. Zo leren we er allemaal iets van.

Datum : nog nader te bepalen - volg onze mediakanalen ! 

Sporten : 'LE TOUR DE PANCREAS 2020'  en 'DE RONDE VAN DE β-CEL'

We willen jullie diaT1oppers uitdagen met een nieuwe CHALLENGE !  We willen dat iedere diaT1op(p)(st)er meedoet aan : DE RONDE VAN DE β-CEL, een persoonlijke uitdaging.

Al die rondes van de β-cel vormen dan samen een groepsuitdaging: LE TOUR DE PANCREAS 2020

Wat ?    met alle sporters samen 111.420 km wandelen, lopen en fietsen tegen 15 september 2020

(111.420 is de Amerikaanse manier van datum voor wereld-diabetesdag 14 nov 20)

Hoe?     Alle sporters van diaT1op  en hun sympathisanten trainen individueel of in kleine groep.
Stuur na elke rit, loopje of wandeling je kilometers door via :

  1. Strava :  hier moet je niets voor doen als je je rit ‘opneemt’. Nog geen lid? Sluit je aan bij de diaT1op groep op Strava. (meer info: Patrick Willems)
  2. Via sociale media: ( Facebook, messenger, whatsapp, berichten, mail )

Vooruitgang?    wordt bijgehouden op onze google drive file: “Corona challenge file
 

Wie mag meedoen ?    iedereen die zich ( ook sympathisanten ) lid is van de Facebook-, website- of Strava groep. Ben je nog geen lid : doe snel een aanvraag !

Hoeveel km wordt er van ons verwacht?  iedereen loopt, wandelt of fietst zijn eigen Ronde van de β-Cel:

Je kan als sporter zelf kiezen of je een A, B, dan wel een C-uitdaging wil aangaan. Hieronder vind je de het aantal km per week die nodig zijn per categorie, als we de de groepsuitdaging willen halen.

Voel je jezelf een A-sporter, of zoek je het liever wat straffer om de uitdaging van de C-groep aan te gaan? Go for it !

Sport

A

B

C

Wandelen

8km

16km

24km

Lopen

10km

20km

30km

Fietsen

50km

100km

200km

Aantal km per week per sportcategorie nodig om de challenge te halen.

De Challenge loopt van 1 juni tot 15 september 2020 = 15 weken.  Let op : deze afstanden zijn slechts schattingen. Wij denken dat met  het gekende enthousiasme van onze sporters die 111.420 km zeker mogelijk zijn. De kilometers die we tot vanaf maart met zijn allen hebben gedaan, zijn alvast niet voor niets geweest, want we zullen ze laten meetellen!

Geen stress als je door omstandigheden even niet kan sporten : je kan de weken erna compenseren als je wil.

‘extreme sporters’ moeten zich zeker niet gaan inhouden: ook zij kunnen voluit gaan .

 

Fondsenwerving

Deze uitdaging brengt zeker een aparte dynamiek met zich mee: bij vrienden en familie zal je ongetwijfeld scoren met je eigen ‘Ronde van de β-cel’ ! 
Als je voor zelf berekent hoeveel km je gaat wandelen, lopen of fietsen, kan je hiermee wellicht je achterban overtuigen om je te sponsoren. Probeer het maar eens: je zal verbaasd staan hoeveel Euro’s mensen bereid zijn om je te steunen.

Het fondsenwervingsplatform van Hippo & Friends is hiervoor prima geschikt ! Een actie aanmaken kan heel gemakkelijk en snel.

We zullen tijdens onze volgende educatieve sessie ook meer uitleg geven over deze plannen.  Heb je nu al vragen, stuur ze dan alvast via mail door naar:

Patrick.willems@uzleuven.be

Tel: +32 16 345 423
GSM: +32 474 60 59 57

 

graphic art bij Le Tour de Pancreas: by Weronica Burkot, @typeone.bluesugarcube