161 diaT1oppers trekken eind augustus naar het Franse stadje Belfort in de Vogezen

Patrick Willems | 07/08/2019

Categorieƫn:
Sporters met diabetes
diaT1oppers
Zorgverleners
Trainers en Sportclubs

diaT1op, een groep gebouwd rond personen met Type 1 diabetes, vertrekt eind augustus voor een 4 daagse naar de Franse Vogezen. In een sluitstuk van een educatief jaarprogramma zullen een 100-tal personen met diabetes, ondersteund door een 40-tal begeleiders ( artsen, educatoren, diëtisten) samen met familieleden en vrienden 2 dagen intensief sporten. Ze zullen meedoen aan Climbing for Life, een organisatie van Golazo. Op het programma staat fietsen, wandelen en lopen geprogrammeerd, allen met een uitdagend parcours in de omgeving van Belfort. Er zijn heel wat hoogtemeters gepland, met de beklimming van La Planche des Belles Filles als hoogtepunt.     

Sinds begin december 2018 is deze diaT1op-groep al begonnen met de eerste infosessies. In een combinatie van theorie en praktijk wordt er vooral gezocht naar oplossingen op maat voor de personen met diabetes. Er werden sessies georganiseerd rond conditieopbouw, invloed van van insuline op het sporten en aanpassing van voeding. Ondertussen werden er gezamenlijke trainingsmomenten georganiseerd waar personen met diabetes samen met artsen en verplegers gingen sporten. Zij aan zij is het gemakkelijker om de dingen in praktijk te ervaren. Een geweldige troef voor de personen met diabetes, die zo op een veilige manier hun chronische ziekte beter leren begrijpen. Voor de begeleiders is de opgedane ervaring belangrijk om toekomstige patiënten betere inzichten te kunnen aanreiken.  

Gezien het grote succes in de vorige jaren, werd er gezocht naar een uitbreiding van de doelgroep. Was diaT1op tot vorig jaar een project vanuit Leuven, dan werd het dit jaar een samenwerking tussen 8 verschillende ziekenhuizen. Aalst, Kortrijk, Antwerpen, Brussel, Geel, Genk en Maaseik en Leuven gaven in nauw overleg opleidingen aan de personen met diabetes in hun eigen centrum. Trainingsritten waren er in het ganse land: van de kust tot aan de oostelijke grens met Nederland, van het noorden van Antwerpen tot in de Ardennen.

Al is het Climbing for Life event geen doel op zich, voor velen is het die extra motivatie die hen aanzet om er nog een training bij te doen. Sporten is goed voor personen met diabetes, en eind augustus zullen ze eindelijk weten of al die inspanningen hun effect hebben gehad!