Sporters met diabetes

Informatie voor sporters met type 1 diabetes, vrienden en familie.

/uploads/images/fietsen%2013.jpg

Algemeenheden bij sporten met diabetes

diaT1op is een project van UZ Leuven om personen met diabetes aan het sporten te krijgen en/of te houden. Sporten met diabetes is niet altijd eenvoudig, er is geen kant-en-klare oplossing beschikbaar. Wij proberen een handleiding te maken. Waar moet men rekening mee houden om van sporten een aangename ervaring te maken?

Lees meer
/uploads/images/hypoglycemie%20loopster.jpg

Effect van sport op diabetes

Sporten met diabetes geeft vele gezondheidsvoordelen waaronder verbeterde glycemiecontrole, betere gewichtscontrole, verminderde kans op hart- en bloedvaten, ... Het effect van sporten op het lichaam en meer bepaald op diabetes is groot, hieronder brengen we dit in kaart zodat anticipatie mogelijk wordt.

Lees meer
/uploads/images/knipsel%20hyperglycemie%20grafiek%20voor%20website.JPG

Hoe begin ik met sporten?

Welke drijfveer je ook gevonden hebt om te beginnen sporten (gewicht verliezen, je beter voelen, een wedstrijd lopen/fietsen, fitter zijn voor de kinderen, betere diabetesregeling, minder insulinenood …), je wordt geconfronteerd met de vraag: ‘Hoe begin ik met sporten?’. Het is dan ook zeer belangrijk om voorbereid de stap naar het onbekende te zetten alvorens je aanvankelijk enthousiasme verandert in: spierpijn, stijfheid, peesontstekingen, ontregelde diabetesregeling, schommelende suikerregeling, hypoglycemie …

Lees meer
/uploads/images/sportvoeding-2%20%281%29.jpg

(Sport)voeding en -drank

Insuline en koolhydraten staan in balans, sporten kan dit wel eens uit evenwicht brengen. Welke voeding is aan te raden bij sporten met diabetes type 1?

Lees meer
/uploads/images/hypo-hyper.jpg

Hypo- of hyperglycemie

Een hele boel factoren kan onze glycemie beïnvloeden. Hoe meer we weten, hoe meer we hier kunnen op anticiperen. Echter zal een hypo- of hyperglycemie niet onoverkomelijk zijn voor, tijdens of na het sporten. Wat zijn hier de leidraden?

Lees meer

Een ervaringsdeskundigen aan het woord

diaT1opper in hart en nieren, Daniela, doet haar sportverhaal.

Lees meer