Sporters met diabetes

Informatie voor sporters met type 1 diabetes, vrienden en familie.

/uploads/images/sporten%20met%20diabetes%20algemeen.jpg

Sporten met diabetes: algemeen

diaT1op is een project van UZ Leuven om personen met diabetes aan het sporten te krijgen en/of te houden. Sporten met diabetes is niet altijd eenvoudig, er is geen kant-en-klare oplossing beschikbaar. Wij proberen een handleiding te maken. Waar moet men rekening mee houden om van sporten een aangename ervaring te maken?

Lees meer
/uploads/images/effect%20van%20sport%20op%20diabetes.jpg

Effect van sport op diabetes

Sporten met diabetes geeft vele gezondheidsvoordelen waaronder verbeterde glycemiecontrole, betere gewichtscontrole, verminderde kans op hart- en bloedvaten, ... Het effect van sporten op het lichaam en meer bepaald op diabetes is groot, hieronder brengen we dit in kaart zodat anticipatie mogelijk wordt.

Lees meer
/uploads/images/hoe%20begin%20ik.jpg

Hoe begin ik met sporten?

Welke drijfveer je ook gevonden hebt om te beginnen sporten (gewicht verliezen, je beter voelen, een wedstrijd lopen/fietsen, fitter zijn voor de kinderen, betere diabetesregeling, minder insulinenood …), je wordt geconfronteerd met de vraag: ‘Hoe begin ik met sporten?’. Het is dan ook zeer belangrijk om voorbereid de stap naar het onbekende te zetten alvorens je aanvankelijk enthousiasme verandert in: spierpijn, stijfheid, peesontstekingen, ontregelde diabetesregeling, schommelende suikerregeling, hypoglycemie …

Lees meer
/uploads/images/sportvoeding%20%281%29.jpg

(Sport)voeding en -drank

Insuline en koolhydraten staan in balans, sporten kan dit wel eens uit evenwicht brengen. Welke voeding is aan te raden bij sporten met diabetes type 1?

Lees meer
/uploads/images/hypo-hyper.jpg

Hypo- of hyperglycemie

Een hele boel factoren kan onze glycemie beïnvloeden. Hoe meer we weten, hoe meer we hier kunnen op anticiperen. Echter zal een hypo- of hyperglycemie niet onoverkomelijk zijn voor, tijdens of na het sporten. Wat zijn hier de leidraden?

Lees meer
/uploads/images/diaT1op_Daniela%20%281%29.jpg

Een ervaringsdeskundige aan het woord

diaT1opper in hart en nieren, Daniela, doet haar sportverhaal.

Lees meer
/uploads/images/voorblad%20brochure%20-%20sporten%20met%20diabetes%20type%201%20%281%29.jpg

Download hier de brochure : 'Sporten met diabetes type 1'

Ook de database van alle gescreende sportvoedingsproducten kan je hier vinden. ( excel file ) Eindwerk van Lisa Schoorens, student voeding- en diëetleer aan UCLL

Klik door naar de brochure