T1D ervaringsdeskundige aan het woord

Laatst ge├╝pdate op 08/06/2020

Sporters met diabetes

Sporten met type 1 diabetes:  een leercurve van vallen en opstaan.

Er was eens… 

De prehistorie.  Als er vroeger een sportieve activiteit op mijn agenda stond, wist ik helemaal niet goed hoe mijn voeding en/of insuline daaraan aan te passen.

Ik deed maar wat en suste me met de gedachte dat bij een  verkeerde inschatting er altijd Humalog of iets eetbaars in mijn rugzak zat.

 

Het jaar nul.  3 november 2014.

Met een - volgens mijn inschatting - conditie van 3 op een schaal van 10, nam ik  onder (plezante) dwang van vrienden deel aan de 5k obstakelloop ZombieRush in Holland.

3 dagen  vreselijke spierpijn leverde het op, maar tijdens de loop sloeg er ook een vonk over.

Een vonk die  resulteerde in een vlam voor obstakelloop en om die vlam brandende te houden, ben ik beginnen lopen  en later ook crossfitten.

Kennismaking met diaT1op

Fast forward naar november 2016. Nieuwsgierig, vol spanning en heel blij met de uitnodiging, trok ik naar Gasthuisberg Leuven voor mijn eerste diaT1op bijeenkomst.

Climbing for Life 2017. Wat een geweldige uitdaging! Ik was meteen verkocht. Onder begeleiding kunnen sporten, gratis educatieve sessies mogen volgen, kunnen terugvallen op alle knowhow die UZ Leuven te bieden heeft, dat aanbod moest ik gewoon met beide handen grijpen!

Trainingsmomenten

Dat ik ooit zou deelnemen aan een loopwedstrijd had ik nooit gedacht, nooit, maar vóór het jaar nul zou ik ook niet gedacht hebben ooit te lopen en het nog plezant te vinden ook.

Op 2 april 2017 was mijn eerste loopwedstrijd een feit: de IMEC 10k nature run ‘50 tinten groen’. Ik voelde me letterlijk een groentje, maar liep uiteindelijk glunderend over de eindmeet.

Met Inge, Koen en Maya waren de educatoren goed vertegenwoordigd. Dat schept zekerheid, maar vooral ook een band.

De muur tussen patiënt en “witte jas” verdween met elke trainingsloop een beetje meer en maakte plaats voor een vertrouwensband. Ook dat is diaT1op.

Climbing for Life

Deelnemen aan Climbing For Life was voor mij de kers op de taart. Tijdens de editie 2017 waren de weergoden ons helaas niet goed gezind.

Toch denk ik nog vaak met een glimlach terug aan Coco, de papegaai van ons hotel, aan de fijne momenten samen aan tafel en de pittige loopparcours.

 

Climbing For Life 2018 was helemaal af. Van A tot de Z van zon. Echt een droom van een editie! Héél héél blij dat ik die heb mogen meemaken.

Surplus ook nu steek ik nog kennis op. In mijn derde jaar diaT1op begrijp ik het allemaal veel beter en durf ik mij te wagen aan het uitproberen van tips die aan bod komen tijdens de educatieve sessies.

Het blijft vallen en opstaan soms, maar door mijn grotere kennis lukt het nu gewoon stukken beter. ‘Ik doe maar wat’ heeft plaats gemaakt voor ‘ik weet (meestal) wat ik doe’. 

Sporten is het beste dat me is kunnen overkomen. Ik heb me fysiek en mentaal nooit beter gevoeld.  

diaT1op geeft me de kennis die nodig is om juiste beslissingen te nemen voor, tijdens en na het sporten.

Daarnaast heb ik bij diaT1op heel fijne mensen ontmoet en heb ik ook al heel fijne momenten mogen  beleven. Mijn oprechte dank om dit project voor ons allen uit de grond te stampen!

See you at the top!

Daniela