Medisch verantwoord sporten

Laatst ge├╝pdate op 28/02/2020

Zorgverleners

Bewegen en sporten vormen samen met  informatie aan en opleiding van de persoon met diabetes, voedingsadvies en medicatie de vier peilers van een goeie aanpak van diabetes, onder welke vorm dan ook.

De positieve effecten van bewegen en sporten zijn zowel op fysiek als mentaal vlak uiterst belangrijk en overtreffen ruim de mogelijke negatieve gevolgen fysieke activiteit. Nadelige effecten kunnen zich manifesteren op cardiovasculair, maar ook op pulmonair, neurologisch, orthopedisch,… vlak. Naast een correcte trainingsopbouw, goede begeleiding qua voeding en insulinedosering kunnen een aantal sportmedische adviezen nuttig zijn om de balans positief te laten overhellen.

Dokter mag ik sporten?

Een pertinente vraag die je niet in twee woorden aan de telefoon kan beantwoorden. Maak voldoende tijd vrij om de vraag van de patiënt goed uit te diepen.

  • Wat is zijn/haar medische/chirurgische/sportieve voorgeschiedenis? Co-morbiditeiten?
  • Wat is zijn/haar sportieve droom/wens? Haalbaar, zowel qua timing als fysieke mogelijkheden?

Hulpmiddel

Een handig hulpmiddel om de anamnese vlotter te laten verlopen is www.sportkeuring.be, laat de patiënt deze online vragenlijst vooraf invullen en het resultaat afdrukken of doormailen naar jou (als je als arts ‘geabonneerd’ bent op het sportmedisch onderzoeksplatform van SKA, vereniging voor sport- en keuringsartsen (www.sportartsen.be).

Specifiek voor mensen met diabetes kan je in je anamnese peilen naar tekenen van autonome dysfunctie: orthostatisme, hartkloppingen, buikklachten,…